BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

SUŠIŲ FIESTA - 4 RECEPTAI

Esame labai pamėgę sušius ir jie pas mus jau gan dažnas svečias virtuvėje. Sunku pasakyti kas taip žavi - ar gaminimo procesas, ar tai kaip skanu būna jau tiek išlaukus, ar tai, kad maistas toks lengvutis ir toks malonus skrandžiui :) Vakar šiek tiek eksperimentavome, improvizavome ir šįkart ne su lašiša, o šamu. Apačioje rezultatas 4 receptai. Gal ir Jus įkvėps improvizacijoms :)

ŠAMO IR RYŽIŲ PARUOŠIMAS:

1. Atskriame žuvies mėsą nuo karštai rūkyto šamuko odos ir kaulų (pasistengiame nesuvalgyti visos žuvies dar begaminant).

2. Paruošiame ryžius pagal straipsnį čia.

1 RECEPTAS

PASIRUOŠIMAS GAMINIMUI:

1. Smulkiai supjaustome papriką, jelapeną, saulėje džiovintus pomidorus. Įdedame karštai rūkyto šamuko, įlašiname porą lašų Tabasco padažo. Sumaišome visą masę ir paliekame indelyje.

2. Smulkiai supjaustome žalią pomidorą, dedame šamo ir sojos labai nedaug. Viską sumaišome ir paliekame indelyje.

3. Smulkiai supjaustome agurką, sumaišome su Philadelphia sūriu, įdedame šamo, juodųjų pipirų ir džiovintų krapų. Viską sumaišome ir paliekame indelyje. (Šios masės skonis yra lyg šiokia tokia avantiūra, tad ne visiems gali patikti)

SUŠIO GAMINIMAS:

Imame maždaug 20g. ryžių, formuojame juos į mažą “cepeliniuką” :) Ant jo patepame šiek tiek wasabi ir apsukame ketvirčiu jūros dumblio lapo ir į ertmę sušio viduje dedame išanksto pasiruoštą masę (1,2,3).

2 RECEPTAS

PASIRUOŠIMAS GAMINIMUI:

1. Nulupame agurko žievelę ir supjaustome jį juostelėmis.

2. Gaminame Philadelphia sūrio padažą: Į indelį įdedame du arbatinius šaukštelius Philadelphia sūrio. Labai smulkiai susmulkiname pusę mažo, sudžiovinto čili pipiriuko. Sumaišome jį su sūriu.

SUŠIO GAMINIMAS:

Paskleidžiame ryžius ant jūros dumblių, tepame juostelę paruošto Philadelphia sūrio padažo. Dedame juostelę šamo ir agurko. Vyniojame suši.

3 RECEPTAS

PASIRUOŠIMAS GAMINIMUI:

1. Pasiruošiame šamą, Hellmanns majonezą ir supjaustome avokadą labai plonais grežinėliais. Viską paliekame.

SUŠIO GAMINIMAS:

Ant pusės jūrų dumblių lapo paskleidžiame ryžius, apverčiame, kad matytume jūros dumblį. Dedame juostelę šamo ir majonezo. Susukame ir ant viršaus uždedame avokadą.

p.s. Daugiau apie tai, kaip pagaminti inside-out sušius čia.

4 RECEPTAS

PASIRUOŠIMAS GAMINIMUI:

1. Nulupame agurko žievelę ir supjaustome jį juostelėmis.

2. Pasiruošiame Philadelphia sūrio ir sezamo sėklų.

SUŠIO GAMINIMAS:

Ant pusės jūrų dumblių lapo paskleidžiame ryžius, apverčiame, kad matytume jūros dumblį. Dedame juostelę šamo, Philadelphia sūrio ir agurko. Susukame ir pabarstome sezamo sėklomis. Papuošimui galima uždėti wasabi ikrų arba bet kokių kitų ikrų su trupučiu krapo.

Post Scriptum

Mums labiausiai prie širdies ketvirtas receptas, tačiau čia kaip ir visur skonio reikalas. Bon Appetit!

Iveta

Rodyk draugams

APIE JŪROS EŠERĮ (NEPIRKITE)

Ar žinote kokią žuvį valgote? :) Trumpai apie tai ar jūros ešerį pirkti bei valgyti rekomenduojama, kaip jį atpažinti, o taip pat žuvų eksperto Artūro Merkio komentaras apie jūros ešerius.

REKOMENDACIJA. Dėmesio! Venkite pirkti šias giliuose vandenyse gyvenančias žuvis. Dėl lėto augimo ir brendimo jos yra itin jautrios pergaudymui.

PAPLITIMAS IR IŠTEKLIAI. Gyvena daugiausiai Šiaurės Atlante nuo Špicbergeno salos iki Šiaurės Amerikos pakrantės. Jūros ešerių ištekliai yra pereikvoti.

KAIP ATPAŽINTI? Jūros ešerius galima atpažinti iš raudonos spalvos, taip pat išsiskiria didelės akys ir išsišovusi į priekį apatinė žiočių dalis. Jūros ešerys gali užaugti iki metro ilgio ir sverti iki 15 kg. Ši žuvis subręsta tik 10-12 gyvenimo metais, kai užauga iki 30-40 cm ilgio.

JŪROS EŠERIAI – POVANDENINIAI ARCHITEKTAI. Amerikos biologai stebėdami jūros ešerius, nustatė, kad šios žuvys, ne tik ieško maisto ir partnerių, bet ir rausia smėlį. Jie, tarsi povandeniniai architektai. Kaip pasirodė, Jūros ešeriai, ne atsitiktinai kasa smėlį, taip jie stato urvus. Šios žuvys stato urvus ir juos prižiūri ilgą laiko tarpą. Urvų gylis, gali siekti kelis metrus.

IŠNYKUS JŪROS EŠERIAMS, IŠNYKS IR OMARAI. Šiuose urvuose pradeda gyventi, pavyzdžiui Omarai, o smėlis, kurį išneša Jūros ešeriai sudarydamį povanedinius smėlynus, greitai būna apgyvendinti koralinių polipų ir taip susiformuoja koraliniai rifai. Kaip žinia, suvalgius visus Jūros ešerius, žmonija praras ir Omarus, kadangi tai neatsiejami vienas nuo kito gyvūnai.

Noriu pastebėti, kad, pavyzdžiui, afrikiniai šamai yra auginami uždaruose baseinuose recirkuliacinėje sistemoje, kurios dėka pasauliniai žuvies ištekliai nėra eikvojami.

ŽUVŲ EKSPERTO, ARTŪRO MERKIO KOMENTARAS. Kaip ir daugumos šiaurinių jūrinių žuvų, šių žuvų mėsa yra gana riebi ir maistinga, be ašakų. Kadangi šios žuvys gyvena prie dugno dideliuose gyliuose, tai pagautos ir ištrauktos į vandens paviršių jos atrodo nelabai patraukiai – akys iššoka, o per pražiotą burną kyšo viduriai. Prie Norvegijos krantų gyvenantys ešeriai retai užauga didesni kaip 1 kg. Tačiau plačioje jūrinių ešerių giminėje yra rūšių ir individų, kurie užauga ne tik 10-15, bet net ir 300 kg.

Dėl pasaulyje teisiškai nesureguliuotų žvejybos taisyklių ir besaikės žvejybos daugumai jūrinių ešerių rūšių kyla išnykimo pavojus.

P.S. Norvegų jūroje gyvenančių jūrinių ešerių mėsa smarkiai skiriasi nuo šamų mėsos, todėl palyginti yra sunkoka.

Dėkoju Lietuvos gamtos fondui bei Artūrui Merkiui už pagalbą rašant šį įrašą :)

Iveta

Rodyk draugams

APIE EŠERĮ (VALGYKITE Į SVEIKATĄ)

Ar žinote kokią žuvį valgote? :) Trumpai apie tai ar ešerį pirkti bei valgyti rekomenduojama, kaip jį atpažinti bei žinoti ar jis šviežias, kaip paruošti gaminimui, truputis apie įsigijimą, o taip pat žuvų eksperto Artūro Merkio komentaras apie ešerius.

REKOMENDACIJA. Valgykite į sveikatą. Tik geriau rinkitės vidaus vandenyse (ežeruose, upėse, tvenkiniuose) sugautus ešerius.

KAIP ATPAŽINTI? Kiek kuprotas ir suspaustas iš šonų ešerio kūnas yra padengtas smulkiais, kietais, stipriai besilaikančiais žvynais. Nugara tamsiai žalia, šonai žalsvai geltoni su tamsiomis skersinėmis juostomis, pilvas geltonai baltas. Išsiskiria raudoni pilvo pelekai.

PAPLITIMAS. Ši žuvis yra vienas dažniausių laimikių naudojant įvairius žūklės būdus. Aptinkama upėse, ežeruose, tvenkiniuose, miškų bei durpynų ežeruose ir net gi Baltijos jūroje.

KAIP ATPAŽINTI ŠVIEŽIĄ ŽUVĮ? Šviežia žuvis neturi pašalinio kvapo, nebent jūros ir jodo. Šviežių žuvų akys išsipūtusios, švarios, ragena skaidri, žiaunos nuo šviesiai iki tamsiai raudonos spalvos, žiauniniai dangteliai standžiai suglausti nesusiklijavę, oda blizganti ir stangri, gleivės skaidrios, žvynai tvirtai laikosi, pelekai ir uodega neapdžiūvę, raumenys standūs, elastingi, sunkiai atsiskiria nuo ašakų, žuvis nelinksta, paspaudus pirštu duobutė nedelsiant išsilygina.

EŠERIO PARUOŠIMAS IR PATIEKALAI. Ešerys turi daug spyglių ir tvirtai priaugusius žvynus. Ypač sunkiai žvynai nusiima pas daugiau kaip kelias valandas negyvus ešerius. Todėl pagautus ešerius geriausia išlaikyti kaip galima ilgiau gyvus. Šviežiam ešeriui žvynai nusiima pakankamai nesunkiai. Patyrę žvejai žvynus nudiria su visa oda, tačiau dėl nudirtos odos mažėja galimybė paruošti ešerį ypatingai skaniai. Žvynai lengviau nusiima ir ešerį trumpam panardinus į karštą vandenį. Žvynai imami anksčiau, nei imamam doroti vidų. (Palyginus su šamuku, ešerio paruošimas gaminimui yra žymiai sudėtingesnis ir ilgesnis)

Ešerį galima priskirti prie skaniausių žuvų, tačiau ir vienų riebiausių. Šamukas, pavyzdžiui, yra žymiai liesesnis. Taip pat ešerys tarp gėlavandenių žuvų antras pagal tinkamumą tikrai žuvienei.

AR SUDĖTINTA ĮSIGYTI? Internete skelbimų apie parduodamus ešerius radome, tačiau būkite atsargūs turguje, nes jau yra užfiksuota atvejų kai buvo bandoma panagasiją parduoti kaip ešerį :) Tiesa, IKI penktadieniais parduoda jūros ešerį, kurio bendrai yra rekomenduojama nepirkti, nes dėl lėto augimo ir brendimo jos yra itin jautrios pergaudymui!

ŽUVŲ EKSPERTO, ARTŪRO MERKIO KOMENTARAS. Maistine prasme, ešerys yra jaunesnis gurmanų vertinamo starkio (sterko) pusbrolis – ešerio mėsa artima baltai starkio mėsai, bet ji labiau ašakota, ne tokia riebi (palyginus su ungurio ar europinio šamo), o ir patys ešeriai neišauga iki starkio dydžio. Tačiau nežiūrint to, pasaulyje vis labiau pradedama vertinti ešerio mėsa ir jis vis plačiau auginamas akvakultūroje.

Ešerys viena iš sunkiausiai skutamų mūsų žuvų. Iš tiesų, norint nuskusti ešerį jį reikia 2-3 sekundėm įmerkti į labai karštą vandenį. Bet ne ilgiau, nes tuomet žvynai nusiskus su visa oda.

Daugiausiai stambių ešerių Lietuvoje pagaunama Kuršių mariose. Dėl marių užterštumo patarčiau geriau valgyti Lietuvos ežerų ešerius.

Dėkoju Lietuvos gamtos fondui bei Artūrui Merkiui už pagalbą rašant šį įrašą :)

Iveta

Rodyk draugams

KAIP ŠVIEŽIA ŽUVIS GALI PAKEISTI POŽIŪRĮ Į MAISTĄ

Žinote, anksčiau per daug ir nemąstydavome šeimoje… Pirkome viską iš prekybos centrų, nevengdavome ir restoranuose papietauti, karts nuo karto ir į kokį McDonald’s užsukdavome. Tikrai nuošrdžiai sakau, nesukome galvos dėl to, ką dedame į skrandį. Nors šiaip jei jau dar atviriau, palaikyt tai palaikėm sveikos mitybos idėją, bet iki jos laikymosi kaip matom buvo oj kaip toli. Paradoksalu, tiesa? Bet turbūt taip yra pas daugelį. Suprantam, pritariam, galvom linkčiojam, o kai nueinam į savą virtuvę – pasimiršta. Bet būna gyvenime viskas labai įdomiai pasisuka…

NUO KO VISKAS PRASIDĖJO? Tą vakarą organizavau draugui staigmeną – gimtadienio vakarėlį su visais draugais. Butas tada dar buvo vieno kambario ir į jį reikėjo sutalpinti 25 žmones, pasirūpinti maistu ir gėrimais. Per daug nemąstydama pasiūliau visiems atsinešti nuo savęs po kažką gaminto. Tą kartą draugo mama atsivežė du šamukus, kuriuos prie manęs viens, du į skardą, aplink daržovės ir šaunam į orkaitę. Sunku nupasakoti kaip visi aikčiojo kai jau draugui grįžus sėdome vakarieniauti. Du šamukai, visiem užteko paragauti ir nei vienas po to karto, manau, neužmiršome kaip skaniai tą kartą vakarieniavom. O man mintyse vis kirbėjo tas šamukas, vis nedavė ramybės.

ATSIRADO INICIATYVA. Pradėjom užsisakinėti Merkio šamukus patys. Nejučia prie šamuko patiekalų padažnėjo daržovės, nejučia padažnėjo žiūrėjimas į etiketes, klausimai dėl maisto šviežumo. Bet vieną dalyką tikrai labai aiškiai pastebėjome – rankos pradėjo nebekilti link prekybos centruose parduodamos žuvies. Vien pagalvojus apie ją, skrandyje kažkas sunegaluodavo. O dar po paskutiniojo apsilankymo restorane, kur apsinuodijom maistu, apskritai restoranuose tapom labai retu svečiu. Apėmė toks jausmas, lyg ta žuvis būtų pravaliusi organizmą ir privertusi susimąstyti apie tai, kad kodėl gi mes nevalgome ir kito maisto, kuris būtų toks kokybiškas ir toks šviežias, kad visa gyvenimo kokybė imtų keistis?

Į KĄ VISKAS IŠAUGO? Norite sužinoti kaip po šių klausimų viskas dar labiau pasikeitė? Nusprendėme padėti ir kitiems draugams, pažįstamiems ir ne tik, sužinoti apie šią žuvį. Daugelis net nėra jos ragavę! Savanoriškai sukūrėme išskirtinę prezentaciją apie šią žuvį, sukūrėme Facebook puslapį, kuriame žingsnis po žingsnio auga bendruomenė propaguojanti šviežią žuvį, aplankėme šamukų augintoją, kuris pasirodo kaip ir reikėjo tikėtis labai myli šią žuvį ir puoselėja kiekvieną iš šamukų nuo 9 iki 12mėn, kol jis gali būti pristatytas mums. Trumpiau sakant - visaip kaip stengiamės tuo domėtis ir palaikyti visą iniciatyvą.

SVEIKA MITYBA - PRABANGA? Ir dar žinot, kol įpročiai mitybos seni ima viršų, vis pagalvoji – sveika mityba reikalauja laiko, reikalauja pastangų, reikalauja daugiau pinigėlių, reikalauja to, reikalauja ano. Bet žinot kokia yra tiesa? Viena vienintelė nusipirkta šviežia, kokybiška žuvis, gali pakeisti visą Jūsų šeimos mitybą. O kai jau pradedi, supranti, kad nereikalauja tai begalybės laiko, ar kosminių lėšų. Ne, tai reikalauja tik vieno – trupučio noro :)

Visa šeima siunčiame Jums linkėjimus ir tikrai rekomenduojame pasidomėti šia žuvimi ir prisijungti prie mūsų kuriamos bendruomenės (dešinėje), mėgstančios ne tik šamukus, bet ir kitą šviežią maistą!

Rodyk draugams