Šiomis dienomis jau būtų pakankamai sunku surasti jaunimo neišbandžiusio kebabų. O ar bandėte pasigaminti patys? Pats gaminimo procesas yra labai įdomus, o ir rezultate valgant savo gamintus naminius kebabus esi užtikrintas, jog tai, ką valgai yra gaminta naudojant šviežius produktus, su meile ir tai neabejotinai yra vieni iš skaniausių ragautų kebabų.

Įdomūs faktai:
Kebabo pavadinimas kildinamas iš arabų kalbos žodžio „kabab”. Iš pradžių kebabas reiškė tiesiog keptą mėsą, o mūsų dienomis tai jau patiekalas tapęs greito maisto imperijos dalimi. Kebabai, nors ir vadinami kitaip, buvo žinomi vietos tautoms nuo seniausių laikų, ir įvairūs šaltiniai patvirtina tai: Senovės graikų autoriai aprašo karius, kepančius kebabo tipo valgius, taip pat kebabo gamyba vaizduojama Bizantijos freskose. Brangiausio pasaulyje kebabo kaina - 2879 litai.

Mes gaminome su draugų kompanija, viso 6 žmonėms, todėl ir žemiau pateiktos proporcijos yra pateiktos tokiam kiekiui žmonių :) Neskaičiuojant jau turėtų reikalingų produktų, didelis, sultingas kebabas žmogui kainavo apie 10Lt. Naminius kebabus puikiai tinka ruošti kokį vakarą susirinkus gausiai draugų kompanijai, nes pats gaminimo procesas užtruks apie 3 valandas, o su kompanija ir greičiau, ir linksmiau!

LAVAŠAS

Prireiks:
1. 3 stiklinių miltų (eigoje prireiks ir daugiau)
2. Stiklinės vandens
3. 15g. mielių
4. 1 arbatinio šaukštelio cukraus
5. 1 arbatinio šaukštelio druskos
6. 2 sudrėkintų rankšluosčių
7. Kepimo popieriaus

Visus produktus tokia tvarka peiliui sudedame į vieną didelį indą, sumaišome ir minkome tešlą tol, kol ji tampa kočiojama. Eigoje prireiks daugiau miltų, kad minkant ir kočiojant tešla tiesiog neliptų prie rankų. Gerai išminkius tešlą, paskirstome ją į 6 dalis ir kiekvieną jų kočiojame tol, kol gauname plonus, apskritus blynus. Geriau juos iškart daryti didesnius, nes tai reikš ir didesnius kebabus :)

Iškočiotą blyną dedame ant kepimo popieriaus skardoje. Tuomet šauname skardą į 180C įkaitintą orkaitę. Būtina nuolat stebėti lavašo kepimą, nes ypač esant draugų kompanijai jis pasimiršta (Mes turėjome kepti dvi partijas lavašų, nes kai kurie buvo perkepę!). Lavašą kepame labai trumpai, maždaug nuo kelių iki 5 minučių. Negalima leisti lavašui paruduoti, nes tai reikštų, kad jis jau perkepė. Todėl patarimas šioje vietoje būtų - geriau iškepti silpniau, nei perkepti. Iš anksto reikia būti pasiruošus rankšluostį, kuris buvo sušlapintas ir išgręžtas. Ištraukus lavašą iš orkaitės perkeliame jį ant drėgno rankšluosčio.

Užlenkiame rankšluosčio kampus taip, kad iš abiejų pusių lavašas būtų „užklotas”. Tuomet paimame už vienos šio suvynioto kebabo kraštinės ir atsargiai suvyniojame jį į ritinėlį. Jeigu vyniojant lavašas lūžta, tai reiškia, kad jis buvo perkeptas! Paliekame pastovėti, nes taip nuo drėgmės lavašas suminkštės. Kol laukiame galime imtis to pačio proceso jau su kitu lavašu. Galiausiai visus lavašus jau suminkštintus ir padrėkintus sudedame į vieną vietą ir ruošiamės tolimesniam gaminimui.

PADAŽIUKAI

Pikantiškam padažui prireiks:
1. 500g. majonezo
2. 500g. kečiupo
3. Vandens truputį
4. Baziliko

Viską tiesiog sumaišome. Šis padažas yra beveik identiškas tokiam, kurį daro namie besigaminantys picas :)

Česnakiniam padažui prireiks:
1. 500g. majonezo
2. 200g. kefyro
3. 2,5 galvutės smulkiai pjaustyto česnako
4. Smulkiai supjaustyto agurko

Viską tiesiog sumaišome. Štai šis padažas man ištikrųjų panašesnis į kebabinėse naudojamą pikantišką padažą. Todėl jeigu norite originalaus pikantiško, tiesiog nedėkite česnako :)

KEBABO GAMINIMAS

Prireiks:
1. Vištienos krūtinėlės (kiekis priklauso nuo to, kiek žmonių ir kiek mėsingus kebabus norite gaminti)
2. Druskos
3. Pipirų
4. Vištienos prieskonių
5. Kopūsto
6. Pomidorų
7. Agurkų
8. Jelapeno (mėgstantiems aštriau)
9. Folijos

Iš anksto vištienos krūtinėlę supjaustome smulkiais gabalėliais ir pagardiname prieskoniais. Mes naudojome druską, pipirus, vieštienos prieskonius. Iškeptus vištienos gabalėlius sudedame į indą tolimesniam gaminimui.

Pasiruošiame lavašą. Į jo vidurį vertikalia juosta pirmiausia dedame norimo padažiuko tiek, kiek tik norisi. Tuomet galima dėti supjaustyto kopūsto, mėgstantiems aštriau jelapeno, iškeptos vištienos gabalėlius, pomidorą, agurkus ar ką kitą, ko tik norisi :)

Lavašą užlenkiame iš visų pusių ir ypač pasirūpiname, kad gerai užlenkta būtų apačia. Suvyniojame į foliją. Visus kebabus paruošus, vėl šauname juos visus drauge į orkaitę, kur palaikome 20min. 180C temperatūroje.

Belieka tik mėgautis vienais iš skaniausių kebabų! :)

Iveta

Patiko (37)

Rodyk draugams